Μέτρο 6.11 Κερκίνη

Στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006, Μέτρο 6.11: «Ειδικές δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ΕΚΤ» εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε το έργο: «Δράσεις συμβουλευτικής, δημοσιότητας – ευαισθητοποίησης, δικτύωσης στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Κερκίνης» που συγχρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους κατά 25% και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 75%. Το έργο εφαρμόστηκε στα όρια των δήμων Ηράκλειας, Κερκίνης και Πετριτσίου. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών υλοποίησε τις δράσεις Συμβουλευτικής, Δημοσιότητας – Ευαισθητοποίησης και Δικτύωσης.
 
Δράση «Συμβουλευτική»
 
Στη δράση της συμβουλευτικής 95 άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι των δήμων Ηράκλειας, Κερκίνης και Πετριτσίου ηλικίας 18 – 60 ετών ανεξαρτήτου εκπαιδευτικού επιπέδου παρακολούθησαν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού.
 
Στόχος της δράσης της συμβουλευτικής ήταν η υποστήριξη των ανέργων, ή/και υποαπασχολούμενων, ή/και εργαζομένων, ή/και αυτοαπασχολούμενων της περιοχής παρέμβασης με απώτερο σκοπό:
 

  • να προωθηθούν στην αγορά εργασίας 
  • να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους 
  • να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση 
  • να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους η/και 
  • να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα μέσω της κατάρτισης

 Δράση «Δημοσιότητα – Ευαισθητοποίηση»
 
Η δράση της Δημοσιότητας – Ευαισθητοποίησης αποτέλεσε συμπληρωματική δράση του έργου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής παρέμβασης (Δήμοι :Ηράκλειας, Κερκίνης και Πετριτσίου)
 
Μέσω της δράσης δημοσιότητας, οι ενδιαφερόμενοι τόσο οι άνεργοι όσο και οι απασχολούμενοι καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις και φορείς, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τους στόχους του προγράμματος ανάλογα με την επαγγελματική κατάσταση των ωφελουμένων, τις ευκαιρίες που τους προσέφερε σε ότι αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τις προϋποθέσεις συμμετοχής ανέργων και επιχειρήσεων σε αυτό, καθώς και για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που επέφερε η υλοποίηση του στην περιοχή.

 Δράση «Δικτύωση»
 
Η δράση της δικτύωσης έχει ως στόχο την ανάπτυξη στενότερων συνεργασιών και επαφών μεταξύ των φορέων που σχετίζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τοπική αγορά εργασίας. Οι Βασικές ενέργειες που περιλαμβάνονται στη δράση ήταν:
 

  • Η δημιουργία βάσεως δεδομένων με στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση των τοπικών επιχειρήσεων και των αναγκών τους (π.χ ανθρώπινο δυναμικό, επαγγελματικό προφίλ των εργαζομένων και των αναγκαίων ειδικοτήτων κλπ)
  • Την ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων ΟΑΕΔ και λοιπών φορέων για την ανάλυση της προσφοράς εργασίας στην περιοχή.
  • Η δημιουργία – επεξεργασία – επικαιροποίηση βάσης δεδομένων με στοιχεία για την πορεία υλοποίησης της δράσης των ωφελουμένων καθώς και η δημιουργία βάσης δεδομένων για όλους τους υποψηφίους συμμετέχοντες στην δράση της συμβουλευτικής.
Το συγκεκριμένο έργο που περιλάμβανε τις δράσεις Συμβουλευτικής, δημοσιότητας και δικτύωσης που παρουσιάστηκαν παραπάνω πλαισιώθηκε και από δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης προκειμένου οι παρεμβάσεις να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Απασχόληση

Πρόγραμμα επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών:

Σκοπός ήταν η επιδότηση 8 ωφελουμένων ανέργων για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.

Πρόγραμμα Νέων θέσεων Εργασίας ή και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage):

Σκοπός ήταν η επιδότηση επιχειρήσεων και οργανισμών για την πρόσληψη 18 ωφελούμενων ανέργων σε θέσεις εργασίας πέραν των υφιστάμενων στην εν λόγω επιχείρηση/οργανισμό.
Κατάρτιση

Στα πλαίσια του έργου υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα 3 προγράμματα κατάρτισης :

1. Αγροτουρισμός και παρεχόμενες υπηρεσίες. Ωφελούμενοι του προγράμματος κατάρτισης ήταν επαγγελματίες ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων και χώρων εστίασης σε ποσοστό 40% και εργαζόμενοι σε αγροτουριστικά καταλύματα και χώρους εστίασης σε ποσοστό 60% ανεξαρτήτου εκπαιδευτικού επιπέδου. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 120 ώρες, από τις οποίες οι ογδόντα τέσσερις (84) ώρες ήταν θεωρητική κατάρτιση και οι τριάντα έξι (36) πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις

2. Μεταποίηση – τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Ωφελούμενοι του προγράμματος κατάρτισης ήταν άνεργοι σε ποσοστό 60% και υποαπασχολούμενοι σε ποσοστό 40% απόφοιτοι Λυκείου. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 150 ώρες , από τις οποίες οι εκατόν πενήντα (105) ώρες ήταν θεωρητική κατάρτιση και οι σαράντα πέντε (45) πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.

3. Μάρκετινγκ και προώθηση βιολογικών προϊόντων. Ωφελούμενοι του προγράμματος κατάρτισης ήταν γεωργοί ανεξαρτήτου εκπαιδευτικού επιπέδου. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 140 ώρες, από τις οποίες οι ενενήντα οχτώ (98) ώρες ήταν θεωρητική κατάρτιση και οι σαράντα δύο (42) πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.

Αποτελέσματα δράσης